Anca Dragu, despre legea pentru debirocratizare adoptată de Senat: Revenim la o normalitate în relația cetățean-instituție publică

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care instituţiile din România nu mai au voie să ceară cetăţenilor documente emise de altă autoritate și sunt obligate să comunice între ele. Astfel, indiferent de situație, românii nu vor mai trebui să facă rost de tot felul de acte pentru a completa cerințele instituțiilor, iar acest lucru va reduce mult timpul pierdut de cetățeni, precum și costurile necesare unui astfel de demers. Proiectul urmează să fie trimis Camerei Deputaților pentru vot final.

“Senatul a făcut astăzi un pas decisiv pentru debirocratizarea instituțiilor publice. După votul aproape unanim de astăzi, am dovedit că putem convinge chiar și Opoziția că era nevoie să revenim la o normalitate în relația dintre cetățean și instituțiile publice. Așteptăm și votul Camerei Deputaților pe acest proiect, care este for decizional. Este un angajament al USR PLUS, al Coaliției și avem o obligație ca oameni politici să creăm legi care să simplifice procesul birocratic și să împingă modernizarea actului administrativ”, a explicat președintele Senatului, Anca Dragu.

Potrivit noii legi, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost trimise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”, se regăsește în proiectul de lege publicat pe site-ul Senatului. Cum aceasta se aplică atât persoanelor fizice, cât și companiilor, este de așteptat ca impactul pozitiv pe care îl va avea în economia românească să fie unul major.

“Birocrația excesivă și povara administrativă sunt două dintre cauzele lipsei de performanță a economiei românești. Sunt convinsă că, odată cu această lege și cu alte măsuri pe care Coaliția de guvernare le pregătește, mediul de afaceri din România se va dezvolta mai repede și mai sănătos, iar companiile românești vor deveni mai competitive”, a mai spus președintele Senatului.

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

Anca Dragu, anunț important despre demolarea zidului din jurul clădirii Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *