Anca Dragu: Senatul a adoptat legea prin care se ia prima măsură clară pentru depolitizarea învățământului

Proiectul de lege care prevede alegerea directorilor interimari de către Consiliul de Administrație al școlii în situația vacantării funcțiilor a fost adoptat de Senat, care este cameră decizională. Aceasta a fost inițiată de parlamentarii USR PLUS și urmărește sporirea autonomiei și depolitizarea școlilor. Pentru aplicare, legea are nevoie să fie promulgată de președinte.

 “Este foarte clar că, de-a lungul timpului, influența politicului a avut un rol nefast în numeroase domenii, iar răul făcut Educației are nevoie de timp pentru a fi îndreptat. Pentru a reuși să producem o schimbare în bine, avem nevoie ca oamenii de valoare să se implice, iar noi, cu toții, trebuie să-i promovăm. Senatul a adoptat legea care dă tonul depolitizării învățământului”, a declarat Anca Dragu, președintele Senatului.

Legea, care va intra în scurt timp în vigoare, dă Consiliului de Administrație al școlii puterea de decizie în procesul de selecție a managementului interimar și, în plus, oferă posibilitatea cât mai multor cadre didactice de a candida la funcția interimară prin eliminarea cerinței apartenenței la Corpul Național de Experți în Management Educațional.

Adoptarea legii este cu atât mai importantă cu cât anul 2021 este unul plin de provocări pentru învătământul românesc. Mandatele directorilor numiți pe baza concursului național din 2016 au ajuns la termen, iar o serie de posturi au putut să fie ocupate doar prin decizia inspectoratelor școlare. La finalul lunii august vor expira toate mandatele directorilor, dar și detașările. Chiar dacă sunt organizate concursuri naționale pentru ocuparea funcțiilor de director din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat, procesul durează destul de mult. Prin urmare, dacă până la apariția legii, directori erau numiți din pixul inspectorilor școlari, acum decizia va fi la Consiliul de Administrație al fiecărei școli, din care fac parte reprezentanții părinților și ai elevilor, corpul profesoral și autoritățile locale.

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

Anca Dragu, anunț important despre demolarea zidului din jurul clădirii Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *