Dorin Șalamac, ATREA România, despre creșterea cu 20% a afacerilor: “Este bine, însă fără actualul context probabil că am fi dublat businessul”

Dorin Șalamac, director general ATREA România

ATREA România, reprezentanța locală a cunoscutului producător ceh de echipamente de ventilație cu recuperarea de căldură, a înregistrat la jumătatea anului o cifră de afaceri de 700.000 de euro, în creștere cu 20%  față de aceeași perioadă a anului trecut. Centralele de ventilație ATREA se adresează atât sectorului rezidențial, cât și celui comercial, fiind concepute pentru a reduce pierderile de energie ale construcțiilor, prin aportul de aer curat în incinte, la aceeași temperatură cu aerul viciat evacuat.

“Dacă ne raportăm la tot contextul actual, cifrele sunt mulțumitoare în ceea ce privește dezvoltarea businessului. La momentul actual, considerăm că pandemia a avut totuși un impact moderat asupra afacerii. Au fost stopate sau amânate o serie de proiecte, însă am avut foate multe proiecte în desfășurare, atât în zona de rezidențială , cât și industrială, care ne-au asigurat un anumit grad de stabilitate în toată această perioadă. Oricum, dacă nu ar fi existat pandemia, probabil că am fi înregistrat o dublare a businessului”,  declară Dorin Șalamac, director general ATREA România.

În toată perioada de de restricții, ATREA a făcut livrări, având  în vedere că activitatea din zona de construcții nu a fost stopată. “Problema nu este legată de evoluția afacerii până la acest moment, pentru că în ultima perioadă noi am crescut, am livrat și am montat aparate de ventilație cu recuperare de căldură, având în vedere că sectorul construcțiilor a funcționat.

Problema este legată de evoluția proiectelor noi pe care le avem contractate și care sunt în scădere în această perioadă.  Însă aceste scăderi nu vor ține foarte mult, mai ales în zona investiții publice, pentru că sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt parte din soluțiile absolut necesare în actualul context, fie că vorbim despre unități de învățământ, spitale sau instituții publice, pentru a elimina aerul viciat din incinte și a avea în permanență aer curat, cu o temperatură optimă. În ultima perioadă am început să primim multe cereri de proiecte de la școli, licee sau grădinițe care vor să își instaleze astfel de echipamente, mai ales în perspectiva începerii anului școlar în septembrie.  Și asta pentru că una dintre modalitățile eficiente de a limita răspândirea virusilor în aer este efectiv evacuarea aerului viciat și înlocuirea lui cu un aer curat și proaspăt”, explică Dorin Șalamac.

Casa eficientă energetic – efectele vor fi resimțite de anul viitor

Programul “Casa eficientă energetic” lansat de curând, este considerat de către reprezentanții ATREA drept un proiect foarte bun, însă care va avea un efect de abia anul viitor. “Impactul programului în acest an va fi unul foarte mic, fiindcă cel mai probabil plățile din zona de autoritate publică vor începe efectiv la anul. Însă, cred că mulți beneficiari vor aplica pentru program și, cu siguranță, în urma lui va crește gradul de eficiență energetică a caselor din România și implicit o economie importantă de resurse pe partea de consum casnic”, consideră Dorin Șalamac.

În ceea ce privește proiectele rezidențiale, reprezentanții ATREA spun că lucrurile au rămas stabile, cu excepția perioadei aprile-mai, acum cererea revenind la normal, pentru că beneficiarii își continuă proiectele personale de construire și amenajare a caselor.

Actualul context are un impact consistent asupra pieței echipamentelor de ventilație, iar reprezentanții ATREA consideră că piața va stagna 2-3 ani. “În perioada următoare ne așteptăm la o creștere a pieței pe zona proiectelor publice și casnice, coroborată cu o reducere a investițiilor în zona de industrie și retail. Deci actualul context poate compensa scăderile dintr-o zonă, cu creșterile din alte sectoare, deci cel mai probabil situația generală în piață va rămâne la același nivel ca în prezent. Însă, pe termen lung, vom vedea semne de creștere peste 2-3 ani. Până atunci ne așteptăm la o stagnare, în scenariul cel mai bun”, mai cosideră Dorin Șalamac.

Compania ATREA este lider pe piața locală și europeană în producerea și instalarea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pentru zona industrială, comercială, rezidențială și horeca. Toate echipamentele sunt produse în fabricile companiei din Cehia, având la bază inovații și brevete proprii de 30 de ani. ATREA România a fost înființată în urmă cu 5 ani, în prezent fiind una dintre cele mai dinamice companii din piață care livrează și instalează echipamente de ventilație cu recuperare de căldură.

Ce trebuie să facă românii care muncesc în străinătate pentru a primi pensie

Reguli noi: Clădirile noi cu peste 10 locuri de parcare vor trebui să aibă staţii pentru maşini electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *