Ministerul Finanțelor, împrumuturi masive de la populație: A atras 1,4 miliarde de euro în ultimul an prin oferte derulate la BVB

Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 7 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro) prin intermediul celor patru oferte derulate pe Bursa de la Bucureşti în 2020 şi 2021, se arată într-un comunicat al BVB.

Trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, denominate în lei şi în euro, au intrat de vineri la tranzacţionare pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolurile bursiere R2207A, R2307A, R2307AE.

“Continuarea şi în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul doreşte să ofere populaţiei alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale”, a declarat prim-ministrul Florin Câţu.

Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, consideră că suma atrasă de Ministerul Finanţelor prin cele patru oferte este una impresionantă şi demonstrează că investitorii sunt dispuşi să-şi plaseze banii atunci când li se oferă oportunităţi de investiţii.

“Putem spune ca a patra ofertă pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luând în calcul suma atrasă şi estimările cu privire la evoluţia inflaţiei în România. Totodată, trebuie să vedem că derularea ofertei Fidelis s-a suprapus în mare parte cu derularea altei IPO pentru vânzarea de acţiuni. Deşi vorbim de două tipuri de investitori în funcţie de profilul de risc al acestora, totuşi, vedem că investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde de lei pentru a subscrie la cele două IPO. Având această imagine de ansamblu, putem spune că piaţa de capital a dovedit din nou că este capabilă să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile şi să finanţeze economia României”, a precizat preşedintele BVB.

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, a explicat că, în ultimii trei ani, au fost derulate aproape 60 de runde de finanţare prin obligaţiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, şi au fost listate 17 companii, ale căror capitalizări cumulează aproape un miliard de euro.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar), Banca Transilvania (Grup de Distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).

Sursa: Agerpres.ro

Citește și:

Calipso, afaceri de 14 milioane de euro în 2020, la același nivel ca înainte de pandemie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *