Noi date INS: PIB-ul a crescut în ultimul trimestru din 2020 cu 4,8%

În urmă cu trei săptămâni, Institutul Naţional de Statistică (INS) anunțase că PIB-ul României a obținut un avans de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.
Acum, INS a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creşterea Produsului intern brut (PIB) în ultimul trimestru al anului trecut, fără a afecta, însă, estimarea pentru întregul an, potrivit căreia economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali.


Potrivit noilor date, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,4% pe seria brută (1,5% anterior) şi de 1,8% pe seria ajustată sezonier.


Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 280,125 miliarde de lei, în timp ce, pe serie brută, a fost de 329,304 miliarde de lei.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.053 de miliarde de lei preţuri curente.

INS: Unde a pierdut economia românească

Scăderea economiei a fost generată, în principal, de declinul consumului, în condiţiile în care, potrivit INS, cheltuielile pentru consum final al gospodăriilor populaţiei s-au redus cu 5% contribuind cu -3,1% la scăderea PIB. Volumul cheltuielilor pentru consumul final individual al administraţiilor s-a redus cu 2,9% contribuind cu -0,2% la scăderea PIB

În plus, exportul net a avut o contribuţie negativă la evoluţia economiei (-1,4%), consecinţă a reducerii cu 10% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 6%.

Pe de altă parte, formarea brută de capital fix a avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB, de +1,3%, pe fondul unui volum al investiţiilor în creştere cu 5,6%.
Potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) la jumătatea lunii februarie, în rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Bulgaria a consemnat un avans de 2,1% şi Cipru de 1,4%. Cel mai sever declin a fost consemnat în Austria (minus 4,3%), Italia (minus 2%) şi Franţa (minus 1,3%).

Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 0,6% în zona euro şi de 0,4% în Uniunea Europeană, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni.

Sursa: Agerpres.ro

Citește și:

Politicianul român, un frizer limbut care coafează realitatea

Nicuşor Dan: Bucureşti, capitala cea mai afectată de risc seismic din UE

Un comentariu la „Noi date INS: PIB-ul a crescut în ultimul trimestru din 2020 cu 4,8%”

  1. Pingback: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este funcțional. Năsui: Se vor debloca foarte multe lucruri - analistul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *