Primele vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sunt acum disponibile și în România

  • de

Brandul românesc Smart Balance lansează primul serviciu de închirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sub brandul e-Mobility Rentals. Sute de vehicule nepoluante vor face Food Delivery în România. În prima fază, serviciul se va adresa companiilor, iar ulterior va fi disponibil și persoanelor fizice (car sharing și car rental). Investiţia depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Vehiculele electrice cu baterii detașabile sunt cvadricicluri cu două sau trei locuri. Acestea dispun de două baterii care oferă o autonomie de până la 150 km, însă un avantaj major este faptul că, odată descărcate, aceste baterii pot fi schimbate gratuit cu unele 100% încărcate, în una din cele 10 locații (Swap Stations) puse la dispoziție de Smart Balance, pe raza municipiului București.

În viitorul apropiat, compania românească e-Mobility Rentals are în plan diversificarea flotei de închiriere atât cu modele multiple de cvadricicluri, cât și cu modele de autoturisme electrice, ambele game cu baterii interschimbabile.

Bateriile descărcate pot fi înlocuite cu unele 100% încărcate, într-una din cele 10 Charging Swap Station-uri (Stații de încărcare și înlocuire baterii descărcate) din București, care vor fi plasate în puncte cheie din toate sectoarele Bucureștiului, astfel încât utilizatorul să aibă acces facil și rapid la acest avantaj. Astfel, aceste vehicule electrice pot rula non-stop, precum o mașină pe combustibil, și la prețuri semnificativ mai mici.

„Am creat un concept de închiriere care inițial a fost gândit ca un B2B, pentru a veni în ajutorul livratorilor de food delivery precum Takeaway, Glovo, UberEats, Tazz, etc., însă raza de utilizare productivă a acestui model de închiriere este benefică de asemenea și în interes personal, pentru persoane fizice. Cu aceste vehicule electrice, împreună cu facilitatea de schimbare baterii prin serviciul de charging swap stations (disponibil printr-o aplicație dezvoltată de Smart Balance), vreau să înlătur frica de utilizare a mașinilor electrice din cauza autonomiei (range anxiety). Practic, oferim un serviciu de închiriere vehicule și scutere electrice, care ajută pe de-o parte la mobilitatea urbană prin descongestionarea traficului, și pe de altă parte la reducerea poluării în aglomerațiile urbane”, a declarat Pruna Cosmin, CEO e-Mobility Rentals.

Charging swap stations în București – autonomie nelimitată

Aceste Swap Station-uri vor ajuta oamenii să nu mai piardă timp cu încărcarea bateriei, întrucât acest lucru va putea fi făcut în mai puțin de un minut. Spațiul va fi de dimensiuni reduse și va fi nevoie doar de un loc de parcare care va deservi mai multe astfel de vehicule electrice.

„Ideea schimbului de baterii a venit din nevoia de a proteja mediul înconjurător și a ajuta participanții la trafic de a avea autonomie NELIMITATĂ. Am creat acest concept din cauza lipsei de infrastructură pentru încărcarea vehiculelor electrice cât și a tehnologiei bateriilor care încă nu ne oferă un preț optim pentru calitatea dorită.

Ne-am orientat atât spre mașini electrice, cât și spre scutere electrice cu infrastructura de baterii marca CATL folosite de gigantul Tesla pentru o autonomie sporită a fiecărei baterii lithium. Atât mașinile, cât și scuterele pot fi folosite cu bateria universală care are o autonomie de 70 km pentru mașini și 100 km pentru scutere”, a precizat Pruna Cosmin.

Printre clienții e-Mobility Rentals pentru aceste vehicule electrice sunt companiile de food delivery din București, care vor peste 500 de astfel de vehicule electrice. În prezent, în România, au ajuns primele 100 de vehicule electrice și încă 200-300 de unități vor sosi până în primăvară.

Ce autonomie au vehiculele electrice

Pentru început, vor fi disponibile două tipuri de vehicule electrice, unul pentru persoane, care se poate folosi cu succes de către livratorii de catering, și altul cu spațiu de depozitare semnificativ, care poate fi folosit pentru transportul de marfă/produse. Autonomia acestora este de cca 160 km în condiții normale, cu două baterii, însă prin existența celor 10 stații pentru schimbarea și încărcarea bateriilor, autonomia devine nelimitată.

Vehiculele electrice au două baterii CATL de 55 Ah, una cu plumb și alta cu litiu, fiecare oferind o autonomie de 80 de km. Acestea sunt amplasate în partea din spate, sub banchetă.

După ce prima baterie nu mai are energie, șoferul poate conecta mufa la cea de-a doua, pentru a avea încă 80 de km de autonomie. Dacă un livrator are nevoie de mai mult de două baterii pentru 24 de ore, care sunt incluse în rata lunară de închiriere, poate lua de la un swap station a 3-a baterie pentru care va plăti 10 lei.

Cât costă noile vehicule electrice

Primele 100 de cvadricicluri ajunse în România au un motor electric de 4 kw (5,5 CP) și pot fi conduse cu permis categoria B1 și de către tinerii de 16 ani. Un astfel de model costă în jur de 17.000 euro. Prin bonusul oferit prin Programul Rabla Plus, prețul scade la jumătate. Mașinile pot fi cumpărate în rate de companiile care fac livrări.

În viitorul apropiat, e-Mobility Rentals va face disponibilă pe piața din România, închirierea unor modele performante de vehicule electrice, care vor fi încadrate la clasa M1, Autoturisme. Aceste modele premium vor avea o autonomie de cca 300 km și vor putea rula cu viteze de până la 120 km/h, ceea ce va extinde semnificativ paleta de utilizare a acestui sistem de închiriere.

Astfel, compania e-Mobility Rentals va avea pentru închirieri și vânzare atât cvadricicluri, cât și autoturisme electrice cu baterii interschimbabile. Disponibile în flotă sunt și scutere electrice, care folosesc aceeași baterie ca și cvadriciclurile.

Scuterele electrice disponibile pentru închiriere au o autonomie de 100 de km și pot fi conduse cu permis categoria A (viteză maximă 80 de km/h) sau B (viteză maximă 45 km/h), în funcție de modelul ales. Până în luna martie, 100 de scutere electrice vor fi în flota de închirieri, pentru a facilita cererea din sezonul primăvară-toamnă.

e-Mobility Rentals dorește să fie prezent și în alte orașe din România printr-un sistem de franciză, prin care dealerii cumpără vehiculele electrice, bateriile și swap-urile de la importator, și folosesc know-how-ul acestuia pentru a implementa acest set de produse și servicii, în aria de acoperire dorită.

Compania românească este prezentă și în Belgia, unde intenționează să lanseze serviciul de închirieri cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile. Pe listă sunt și Grecia și Spania.

Smart Balance este pe piața de vehicule electrice de aproximativ 6 ani. Compania a patentat în fiecare an câte 1-2 produse pentru mobilitate. În prezent, activitatea se desfășoară și în țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, România, Elveția, Republica Cehă, Slovenia, Croația, Olanda, Belgia, Suedia, Polonia și crește în mod constant expansiunea.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *